Søknad, melding og tillatelser

Overnatting

Skal du overnatte på skoler eller i andre bygg som i utgangspunktet ikke er beregnet for overnatting, må du sende melding til brannvesenet. 

Gå til skjema for melding om sporadisk overnatting.

Les de generelle reglene for overnatting.

Melding om arrangement

Brannvesenet skal ha melding fra arrangør hvis arrangementet skal skje i et bygg eller på et område som vanligvis ikke brukes til arrangement. 

Les mer om melding om arrangement i vår arrangementsveileder.

Nytt ildsted

Et nytt ildsted må meldes til feierseksjonen. 

Les mer og meld ifra på får side for feiing og tilsyn.

Bålbrenning, Sankthansbål og ranke- og flatebrenning

Det er generelt bålforbud i hele Norge fra 15. april til 15. september. Da er det ikke lov til å tenne opp bål i eller i nærheten av skog og annen utmark uten spesiell tillatelse. 

Brenning av kaffebål og i grillinnretninger er unntatt melde- og søknadsplikt.

Åpen brenning 

I Lillehammer, Øyer og Gausdal kommune gjelder forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i små ovner. Forskriften er likelydende i alle tre kommuner og setter forbud mot blant annet bråtebrenning, annen brenning av avfall og halmbrenning med visse unntak. Brannvesenet i Lillehammer-regionen gir ikke tillatelse til dette, og du må søke særskilt til din kommune. 

Søknadene blir behandlet av den enkelte kommune. Klikk på skjemaet for din kommune for å søke:

Melding om Sankthansbål, ranke- og flatebrenning

  • Sankthansbål blir brent fortrinnsvis på Sankthansaften 23. juni. Alternativt kan det bli brent bål enten fredag eller lørdag i samme uke som Sankthansaften inntreffer. Bål kan kun brennes på opparbeidet bål plass.
  • Ranke- og flatebrenning i landbruket er når avstanden til annen bebyggelse, offentlig veg og friareal er større enn 100 meter.
  • Brenning av tørt rydningsvirke i skogbruket (greiner og liknende) fra beiter og innmark, kantsoner rundt jorder og dyrkingsparseller når avstanden til annen bebyggelse, offentlig veg og friareal er større enn 100 meter.

Husk at planlagt brenning som er tillatt etter den lokale forskriften skal du melde til brannvernmyndigheten på forhånd, og de føringene som er gitt i meldingsskjemaet må du følge. 

Gå til meldingsskjema for Sankthansbål, ranke- og flatebrenning

Fyrverkeri

Vil du ha tillatelse til å selge pyrotekniske varer? Det må du søke om. Gå til vårt digitale søknadsskjema for handel med pyrotekniske varer. Vi har ofte begrensning av hvilke tidspunkt det er lov å selge fyrverkeri. I 2023 var det mellom 27. og 31. desember i Lillehammer, Øyer og Gausdal. Det er kun virksomheter som har normal åpningstid på søndager som kan selge (pyroteknisk vare/fyrverkeri) på søndag.

Er du sertifisert pyrotekniker og vil søke om oppskyting? Bruk vårt digitale søknadsskjema for sertifiserte pyroteknikere.

Er du privatperson og vil søke om å skyte opp fyrverkeri til en anledning? Bruk vårt digitale søknadsskjema for å søke om tillatelse.

Forbudssone for fyrverkeri i Lillehammer

I Lillehammer sentrum er det en lokal forbudssone for avfyring av fyrverkeri. Se forbudssonen i kartet under og les forskriften på lovdata.no.

Kart over forbudssone for avfyring av fyrverkeri i Lillehammer sentrum - Klikk for stort bildeKlikk på bildet for å se større versjon.

Fakkeltog

Om du skal arrangere fakkeltog, må du melde fra til brannvesenet. Bruk vårt digitale skjema for å melde fra om fakkeltog.

Kinesiske lykter

Kinesiske lykter er flyvende bål du ikke kan kontrollere, så vær veldig forsiktig hvis du skal bruke disse. Disse er foreløpig ikke ulovlige å bruke, men vi liker det ikke. 

Les mer om kinesiske lykter og bruk av disse på sikkerhverdag.no.