Beredskap i kommunen

Gausdal kommune har beredskapsplan for å sikre tryggheten for alle våre innbyggere.

Kommunens rolle

Kommunene har en sentral rolle og ansvar i alt beredskaps- og samfunnsikkerhetsarbeid i Norge. Lov om kommunal beredskapsplikt (Sivilbeskyttelsesloven) pålegger derfor den enkelte kommune å utarbeide og ha en oppdatert risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) samt beredskapsplan. 

Gausdal kommune har både ROS-analyse og beredskapsplan. I tillegg er det en rekke andre planer som også gir føringer for kommunens arbeid på dette området, særlig Lov om helsemessig og sosial beredskap og Plan- og bygningsloven. Kommunen har først og fremst ansvar for egen virksomhet, men kan også bli bedt om å bidra i situasjoner som "eies" av andre instanser. Uansett hvor en krisehendelse skjer, er det i en kommune.

Kommunens kriseledelse

Kriseledelsen i Gausdal kommune består av ordfører, kommunedirektør, eiendomssjef, kommunalsjefer, økonomisjef, HR-sjef, kommuneoverlege, kommunikasjonssjef og beredskapskoordinator. Politiliaison vil normalt være til stede.

Ordføreren er kommunens talsperson utad også i krisesituasjoner. Kommunedirektøren er den operative leder av kriseledelsen. Kriseledelsen kan utvides med aktuelle fagressurser i forhold til den aktuelle hendelsen som skal håndteres.

Beredskapsplan

Beredskapsplanen er kommunens overordnede plan for håndtering av kriser og uønskede hendelser. 

Last ned beredskapsplanen for Gausdal kommune (PDF, 470 kB)

Risiko og sårbarhetsanalyse

Kommunene Gausdal, Lillehammer og Øyer har en felles ROS-analyse. Dette er en felles analyse da vissheten om at uønskede hendelser
ikke kjenner kommunegrenser. De tre kommunene er i tillegg ganske like hva gjelder hvilke hendelsesscenarier
som kan inntreffe.

Last ned risiko og sårbarhetsanalyse (ROS) for 2023-2026 (PDF, 2 MB)

Egenberedskap

Se hva du selv kan gjøre for å sørge for egenberedskap ved en krise