– Det merkes med en gang
Forskerne Torild Schulstok, Kjersti Wessel Jevne og May Kunz skriver at de kjente det allerede i skolegården – en god stemning og ekte velkommenhet. I 12 dager har de observert, lyttet og samlet inn historier fra lærerne ved Gausdal ungdomsskole. I løpet av disse dagene har det tegnet seg et tydelig bilde: Dette er en skole som virkelig setter mennesket først.
– Vi merker det umiddelbart. Korte observasjoner av samspillet mellom elever og lærere vitner om en grunnleggende trygghet, skriver forskerne i GD.
Sterke verdier – og et klart mantra
Ifølge forskerne har skolen over tid jobbet målrettet med å bygge en felles kultur blant de ansatte. Et tydelig elevsyn preger hele organisasjonen – og et verdigrunnlag som handler om å møte ungdom med respekt og varme.
– Elevene har faktisk krav på å bli likt, sier forskerne. Det kan høres selvsagt ut, men det krever bevissthet, refleksjon og støtte – særlig i utfordrende situasjoner.
Lærerne ved skolen forteller at de har et trygt og støttende kollegium, og en ledelse som stiller opp når ting blir krevende. Dette er med på å skape et godt arbeidsmiljø med lavt sykefravær og høy trivsel – noe som igjen smitter over på elevene.
To-lærersystem og tid til å se hver enkelt
Skolen har også innført et system med to lærere i basisfagene. Det gir bedre rom for både faglig oppfølging og å håndtere sosiale utfordringer i klasserommet. Samtidig legges det til rette for at elever som har det vanskelig, har trygge voksne og rolige rom tilgjengelig – for eksempel en sofa i skolens administrasjon.
– Vi har fått høre historier om elever som ikke orker å være i klasserommet, men som heller ikke klarer å være hjemme. De blir møtt med forståelse og varme, forteller forskerne.
Gode relasjoner gir bedre læring
Gjennom 29 intervjuer med lærere har forskerne fått innblikk i en skolehverdag der både elever og ansatte blir sett, hørt og tatt på alvor. Det handler ikke bare om gode karakterer – men om mestring, trivsel og trygge rammer for læring.
– Gausdal ungdomsskole er et godt sted å være – både for elever og lærere, avslutter de.
Les hele debattinnlegget i GD her