Motorikk og fysisk aktivitet i Gausdalsmodellen
Aktivitet for alle og tiltak for de få er et overordnet prinsipp i arbeidet med motorisk aktivitet. Gausdalsmodellen skal bidra til at alle barn utvikler nødvendige fysiske og motoriske ferdigheter før skolestart, og at de utvikler en bevegelsesglede som kan vare hele livet.
Motorisk og fysisk aktivitet er godt innarbeidet i barnas hverdag i barnehagene våre. Det er et nært samarbeid mellom barnehagene og fysioterapeut, med besøk av fysioterapeut to ganger årlig, hvor fokus er på tilrettelegging for fysisk aktivitet inne og ute for alle barn. Temahjul (årshjul) for fin- og grovmotorisk aktivitet, felles idebank og samarbeidsmøter bidrar til kvalitet i arbeidet.
Hvorfor er motorisk og fysisk aktivitet viktig?
Motorikk er viktig for barn og unges deltakelse i aktiviteter, praktiske oppgaver og selvbilde. Livsstilssykdommer som inaktivitet og psykosomatiske plager gjør seg gjeldene i stadig yngre befolkningsgrupper. Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal utvikling hos barn, for at de skal kunne utvikle fin- og grovmotorikk, muskelstyrke og kondisjon. Etablering av gode vaner i tidlig barnealder har stor betydning for helsen i voksen alder. Å være tilstrekkelig fysisk aktiv i oppveksten forebygger sykdommer og plager både i oppveksten og senere i livet. Aktivitetsnivået synker frem mot ungdoms- og voksenalder, hvor halvparten av ungdommene og en tredjedel av den voksne befolkningen oppfyller anbefalingene (Folkehelseinstituttet 2020).