I kommunestyrets vedtak fra desember 24 om brukermedvirkning heter det:
«Det legges til rette for medvirkning fra skolene og barnehagene og samarbeidende tjenester, ved ledere, ansatte, tillitsvalgte, verneombud, elevråd og foreldre. Dette er de gruppene som er i barnehagene / skolene mest, så derfor er det viktig med tidlig involvering for å innhente informasjon, synspunkt, tips og råd, og sikre forankring og engasjement».
Hvem kan medvirke, og hvordan?
Medvirkningsprosessen er tilpasset ulike grupper slik at alle får delta ut fra sin rolle og sitt perspektiv:
Ansatte og ledere
Ansatte og ledere i barnehager og skoler deltar i kvalitative prosesser hvor de får vurdere ulike alternativer. De vil blant annet se på hvordan de foreslåtte løsningene påvirker deres arbeidshverdag og hvilke konsekvenser de kan ha for barna og elevene.
Samarbeidende tjenester
Tjenester som PPT, barnevern, psykisk helse, kultur og flyktningetjenesten vil vurdere hvilke muligheter og utfordringer de ulike alternativene gir for å tilby gode tjenester i skoler og barnehager.
Foreldre
Foreldrenes stemme er viktig i denne prosessen. FAU ved hver skole og barnehage vil få mulighet til å gi innspill fra et foreldre- og kvalitetsståsted. I tillegg får alle foreldre mulighet til å svare på en digital spørreundersøkelse som belyser viktige sider ved barnehage- og skoletilbudet.
Barn og elever
Vi ønsker også å høre fra barna og elevene selv:
• Barn i barnehagene: Gjennom gruppesamtaler får de uttrykke hva som er viktig for dem i en god barnehage. Hver barnehage lager en oppsummering av samtalene.
• Elever i 1.–3. trinn: Prosessen vil være tilsvarende som for barnehagebarn.
• Elever i 4.–10. trinn: Disse elevene vil delta i en digital spørreundersøkelse om ulike kvaliteter ved skolene.
Videre prosess
Alle innspill blir samlet og vurdert i rapporten om framtidens barnehager og skoler i Gausdal. I tillegg vil resultatene fra medvirkningsprosessen legges ved som et eget vedlegg til rapporten.